Sepintas lalu, seungkap catatan..


Coretan ini adalah coretan terbuka, tanpa sebarang selindung dan telus. Sesiapa sahaja boleh memberikan komen pada artikel dan cbox..
Anda berhak menyatakan sesuatu sebagai pembaca yang mempunyai pandangan dan pendapat..

Ooi Ya, jangan lupa bagi makan ikan di kolam, jika anda masuk ke blog ini.
Untuk makluman pelawat blog ini, semua artikel berkenaan IT telah di pindahkan ke blog ZulbmMohd. Oleh sila ke sana untuk artikel IT...

Monday, January 9, 2017

Kisah Hidup 2 : Roti Planta Gula


Dulu semasa aku kecil, jarang berjumpa makanan lazat seperti KFC, Burger, Pizza, Minuman CoolBlog dll. Memang tak jumpa walaupun KFC mungkin dah ada pada masa itu. Antara yang hebat roti planta tabur gula. Itu kira makanan mewah juga bagi kehidupan aku yang miskin.

Sunday, January 8, 2017

Kisah Hidup 1 : Tak tahu air nescafe


Dulu semasa kecil, aku selalu ikut emak aku ke mana sahaja dia pergi kerana aku anak lelaki paling bungsu daripada 6 adik beradik. Aku ada adik kecil perempuan ketika aku berumur 4 tahun. Jadi sekitar umur 5 tahun akulah yang di bawa oleh emak kerana menjadi kebiasaan anak 4-6 tahun akan dipimpin berjalan bersama dengan ayah atau ibu.

Friday, August 26, 2016

Kerapu Stim Periuk Tekanan


Lama aku tak masak, tapi bila ada periuk tekanan (Pressure Cooker) aku mula rajin. Dulu semasa ada periuk tekanan menggunakan dapur gas, aku tak sentuh pun... Tapi yang guna elektrik aku banyak sentuh daripada isteri aku...

Ramai yang beli periuk tekanan tapi malangnya tak guna dan disimpan buat perhiasan. Ada yang beli tapi tak tahu nak guna dengan betul. Ini biasa perempuan... ada duit banyak kalau tak membeli tak seronok!! Apa tak lagi semenjak ada whatsapp yang groups dah jadi pasar raya dan jualan langsung. Aku kalau jadi admin group jika ada iklan jualan terus aku 'ban' tanpa amaran... padam muka!!

Saturday, August 13, 2016

Betul ke Maksud Pokemon itu "Saya Yahudi"?


Isu Pokemon bermaksud 'Saya Yahudi" telah bermula tahun 2010 lagi, tapi masa itu aku tak ambil cakna sangat, aku tak baca pun artikel atau posting berkenaan Pokemon "Saya Yahudi". Walaupun tak ambil cakna perkara ini macam mempengaruhi juga minda kita.

Thursday, August 4, 2016

Bahaya Merkuri (Raksa) & Salah Anggap


Sebentar tadi anak aku tingkatan 4 di sekolah Arab telefon bertanyakan tentang bahaya merkuri. Dia dalam keadaan macam tertekan kerana dia sentuh thermometer yang pecah itu dan rakannya 2 orang pegang ceceiar merkuri tersebut. Dia makin tertekan kerana cikgu dia kata boleh bawa mati. Kita tak boleh salahkan cikgu 100% kerana cikgu pun tidak didedahkan secara khusus tentang bahaya serta penyelanggaraan merkuri.

Wednesday, May 18, 2016

Maggie Telur Dadar


Lama aku tak makan maggie. Kebetulan ada lihat video masak maggie dengan pelbagai kaedah termasuk maggie dengan milo. Aku terlintas nak masak maggie. Seperti pernah aku tulis dulu anak-anak aku di"haram"kan makan maggie. Pasal tu kalau boleh makan maggie dia orang rasa macam makan pizza atau apa-apa makan yang spesial.

Tuesday, April 19, 2016

Pemakanan Sunnah?? Apa yang anda faham?


Minggu lepas 12 April ada Usrah Wadiyyah sekolah aku; satu acara ko-kurikulum setiap Selasa kalau tak ada perhimpunan koko.

Bila aku lihat aje teks usrah "Pemakanan Sunnah" aku mula terbayang ni mesti makan kurma, kismis, madul, delima... tapi bila aku buka fail rupanya tidak seperti yang aku fikirkan. Aku ni 'kaki kritik' tak boleh silap... teruklah..

Related Posts with Thumbnails